Printesa Elisabeta – sofer si mecanic in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial

 

În decursul războiului, prințesa Elisabeta (în prezent Regina Elisabeta a II-a) și-a dorit să se alăture Frontului domestic (numele generic dat activităților civililor în condițiile războiului total. În Marea Britanie, femeile au intrat în câmpul muncii, în posturile pe care bărbații plecați la luptă le lăsaseră vacante.).  Tatăl ei a discutat cu Ministrul Muncii și a decis că Elisabetei nu îi va fi permis să se înroleze deoarece pregătirea pentru preluarea tronului era o prioritate. Însă, Elisabeta nu renunțat și, chiar înaintea aniversării celor 19 ani, și-a convins tatăl. Prințesa s-a înrolat în Serviciile Teritoriale Auxiliare ca șofer și auto-mecanic. În ciuda faptului că dormea la castel, ea a muncit printre supape și motoare de la ora 10 până la ora 17, în fiecare zi. Una din marile sale bucurii era să se murdărească sub unghii și pe mâini și să-și expună semnele muncii prietenilor săi.

O situație deosebită a apărut odată cu absolvirea, când tuturor studenților, pentru examenul final, le-a fost cerut să conducă un camion din tabară până în Londra. Regele și Regina au avut o întâlnire urgentă cu Mr.Herbert Morrison, Ministru al Afacerilor Interne, pentru a discuta problema. Aceștia au decis ca Elisabeta sa nu participe la examen deoarece ar fi putut fi implicată într-un accident.

Când aceștia au venit să anunțe decizia, au găsit-o pe Elisabeta zâmbind și conducând un camion militar spre porțile palatului. Ea a parcurs traseul complet, din Camberley până în Londra, prin cel mai greu trafic și de două ori în jurul zonei Piccadilly Circus, de una singură, deoarece a vrut să participe la petrecerea de la palat și să audă decizia regală în legatură cu examenul final.

 

Film documentar 1945:

 

Surse: Collier`s , March 22, 1947 – Princess Elizabeth (oldmagazinearticles.com)/ Wikipedia.com / Youtube.com

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Comentarii (2)

 

  1. AnneMarie spune:

    Foarte interesant! Cine si-ar fi imaginat ca o printesa ar avea asemenea inclinatii? :) )

  2. Razvan spune:

    Tot respectul pentru Regina si monarhia britanica !

Adaugă comentariu